#DigiGiella16

Under Samiska veckan i Umeå arrangerar vi en konferens på temat hur digital teknik kan bevara och utvecklar de samiska språken. Detta är ett samarbete mellan Sametingets språkcentrum, SSR, Umeå Universitetet och Umeå kommun (se nedan).

Jag har de senaste åren arbetat med ett forskningsprojekt om digital teknik för kunskapsproduktion och kunskapsöverföring. Idén med konferensen föddes under projektets gång och som ett resultat av presentationer och diskussioner om verktyg, applikationer och mjukvaror som skapas för att stärka de samiska språken.

 

Se programmet: Preliminärt program_sv

 

Samiskt språkcentrum arrangerar under Ubmejen biejvieh – Samiska veckan en konferens för att belysa hur den digitala tekniken kan bevara och utveckla de samiska språken. Målgruppen är samiska språkarbetare, modersmålslärare, samiska föräldrar, samordnare i samiska förvaltningskommuner och övriga som har intresse i samiskans utveckling.

Hur kan den digitala tekniken hjälpa till att stödja de olika samiska språken? Kan de samiska språken erövra mer plats i den digitala världen eller är det bara framtidsdröm?

Programmet består av inspirerande föreläsningar, diskussioner och panelsamtal bl a kring användningen av appar, sociala medier och nätbaserad undervisning i samiska.

Ambition är att genomföra denna konferens varje år under tre år i samband med Ubmejen Biejvieh.

Medarrangörer är HUMlab och Institutionen för Språkstudier vid Umeå universitet, Kompetenscentrum för flerspråkighet och För- och grundskolan vid Umeå kommun samt SSR – Svenska Samernas Riksförbund.

När? Måndag 7 mars, kl. 9-16
Var? HUMlab X, Konstnärligt Campus, Umeå. Konferensen är gratis, men antalet platser är begränsat.

Anmälan sker senast den 26 februari 2016 till språkkonsulent Patricia Fjellgren vid Samiskt språkcentrum via mejl Patricia.Fjellgren@sametinget.se eller telefon 063- 15 08 57.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: