Docent!

 

 

Jag är numera docent i samiska studier!

Vilket innebär också att Samiska studier har numera en docent i ämnet!

Vad betyder det? Jo, en docentur i Sverige innebär att man har en vetenskaplig produktion som motsvarar en avhandling efter doktorsexamen samt en pedagogisk kompetens i form av bl.a. undervisningserfarenhet samt utbildning i högskolepedagogik.

För min del innebär det ingen större förändring – det är ju bara en titel – men det känns givetvis bra att ha fått en extern expertbedömning på det jag har jobbat med de senaste åren.

För samiska studier som forskningsområde är det en positiv utveckling. Umeå universitetet var ganska länge utan professor, med få aktiva doktorander och få studenter. För ca 1 år sedan antogs flera doktorander i samiska studier. Antalet avhandlingar med samisk tematik har ökat markant de senaste åren. Under 2015 blev Mikael Vinka professor i samiska vid Umeå Universitet, och i juni disputerade Hanna Outakoski med en avhandling om samiska och flerspråkighet. Jag vill gärna se min docentur – den första i ämnet Samiska studier – som en del av en förstärkning av området vad gäller forskning och utbildning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: