Cugu: ett exempel på en multimedial berättelse

Med anledning av en nyutkommen bok på nordsamiska  vill jag passa på och presentera sajten Cugu, den digitala versionen av boken.

Cugu är en digital berättelse om en bortsprungen hundvalp och hur barnen Anne och Biehtár letar efter den genom ett landskap bebott av väsen från den samiska berättartraditionen. Cugu innehåller interaktiva övningar kring det nordsamiska språket, t.ex. för att öva ordförståelse och terminologi inom olika teman.

Den gavs ut först som radioprogram på nordsamiska, sen som digital berättelse och nu som bok.

Radioprogrammet finns på lulesamiska, Tjutju och arbetet med en översättning på sydsamiska pågår, enligt uppgifter från UR.

Bakom berättelsen finns författaren John Erling Utsi, producenten Birgitta Lindström (Driva produktion, tillsammans med UR) och konstnären Maria Beskow.

På webbsajten finns stödmaterial i form av översättningen av dialogerna samt ordlistor till varje övning. Berättelsen kan användas på olika sätt, då användaren kan välja att hoppa över övningarna. Cugu lämpar sig därför till en bred publik, oavsett kunskapsnivå i nordsamiska.

Cugu är ett exempel på anpassning och kontinuitet av en stark berättartradition. Element från den nordsamiska kollektiva berättartraditionen återfinns i Cugu: vi möter Stállu, háldit, čahcerávga, nåjden… Jojken av Wimme Saari som inleder berättelsen bidrar till att skapa en miljö man känner igen som en del av Sápmi. Berättarrösten hänvisar till de äldres kunskap, och placerar på så vis Cugu i den samiska berättartraditionen genom att markera kontinuiteten.

Många samiska sajter hänvisar till berättandet, sagor och sägner som en central och livskraftig del av den samiska traditionen, men Cugu är ett av få exempel på digitalt berättande som bygger på äldre sägner. Jag tror och hoppas att vi kommer att få se flera likadana initiativ uppstå på Internet inom en snar framtid.

Läs även Sara Björnes recension av boken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: